Wandelen op Madeira

Madeira staat bekend als één van de mooiste plaatsen ter wereld om te wandelen. Jaarlijks trekken er vele tienduizenden wandelaars naar het eiland toe om te genieten van de prachtige wandelingen en indrukwekkende vergezichten. Mede door het continu wisselende landschap zijn de meeste wandelingen op Madeira onvergetelijk. Het leuke is ook dat ondanks dat Madeira een klein eiland is de verschillende wandelingen allemaal een eigen en uniek karakter hebben. In totaal zijn er op het eiland ongeveer tweehonderd verschillende wandelingen te vinden. Van kilometerslange wandelingen over de hoogste pieken van het eiland tot korte redelijke wandelingen langs een levada. Er zijn voor iedere type wandelaars meerdere leuke en uitdagende wandelingen te vinden.Voorbereiding

Voordat je gaat wandelen op Madeira is het verstandig om aan wat praktische zaken te denken. Een van de belangrijkste is regenkleding. Zeker als je van plan bent om langere wandelingen te maken is goede regenkleding een must. Het ene moment kan het nog droog en zonnig zijn, terwijl het enkele minuten later kan hozen. Er is niets zo erg om de rest van de dag met natte kleding te moeten rondlopen.
Voor de meeste wandelingen is het handig om goede waterdichte wandelschoenen te dragen. Zeker als je tijdens je wandeling tunnels tegenkomt. In deze tunnels kunnen soms behoorlijke plassen staan. Om deze tunnels veilig door te kunnen komen is het ook handig om een zaklamp bij te hebben. Ben je deze vergeten dan kun je natuurlijk ook de zaklampfunctie op je telefoon gebruiken.
Voor sommige wandelingen kan het handig zijn om goede stokken mee te nemen, dit is echter geen must.

Zorg er wel voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt tijdens je tocht. Bij het begin en het eindpunt van de meeste wandelingen zijn er wel bars en restaurants te vinden, maar onderweg zul je niets tegenkomen. Natuurlijk mag een goede routekaart niet ontbreken in je rugzak.

De mooiste wandelingen

Er zijn op Madeira ongeveer tweehonderd verschillende uitgezette wandelingen te vinden die onderling ook nog aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Hierdoor ontstaat een bijna oneindig netwerk aan wandelroutes die zelfs de meest geoefende wandelaar op de proef kunnen stellen. Nu snappen wij dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We lichten een paar wandelingen eruit die allemaal een ander karakter hebben en deel van de gezichten van Madeira laten zien.

Een bergwandeling op de Pico do Areeiro

Dit is één van de mooiste maar ook zwaarste wandelingen op Madeira. Het vertrekpunt van deze wandeling bevindt zich op de top van de Pico do Areeiro op 1818 meter. De wandeling is ongeveer tien kilometer lang en tijdens deze tien kilometers moet je ongeveer zevenhonderd hoogtemeters overbruggen. De route neemt je mee langs prachtige uitkijkpunten, eindeloze trappen, steile kliffen en een tunnel. Omdat het weer op de hoger gelegen delen van Madeira erg onvoorspelbaar kan zijn, is het verstandig om goede regenkleding en zonnebrand mee te nemen. Deze wandeling is vanwege de steile kliffen niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of voor ongeoefende wandelaars. Bij een normaal tempo zal deze wandeling ongeveer vijf uur in beslag nemen.

Levada op de Encumeadapas

Tijdens deze wandeling volg je twee verschillende levada’s. Onderweg kom je twee lange tunnels tegen. De wandeling start op de bovenop Encumeadapas waar je eerst een levada volgt tot je bij een splitsing komt. Bij de splitsing ga je een door een lange donkere tunnel en volg je de levada do North tot de waterval. Hier kun je niet meer verder en neem je dezelfde weg terug. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten op het Folhaldal. Eenmaal weer door de tunnel volg je de Levada das Rabacas. Je volgt deze levada tot de tweede tunnel waar je niet verder mag lopen en neemt dezelfde weg weer terug. Deze levadawandeling heeft een totale lengte van ongeveer tien kilometer, maar is door het geringe hoogteverschil vrij gemakkelijk te wandelen en zal ongeveer drie uur in beslag nemen.

Caldeiraõ Verde

Deze wandeling door de prachtige laurierbossen in het noordelijke deel van Madeira start in het gehucht Queimadas dat net boven het dorpje Santana ligt. Tijdens deze wandeling volg je voor het grootste deel de levada do Caldeiraõ Verde. Alleen om de top en het uitzichtpunt te kunnen bereiken moet je heel even van het pad af. Tijdens deze wandeling kom je meerdere stroompjes en watervallen tegen die dwars over het voetpad lopen. Goede regenkleding is tijdens deze wandeling dan ook een must. De wandeling staat met name bekend om zijn prachtige groene vergezichten. Als je eenmaal het hoogste punt bereikt hebt en genoten hebt van het unieke uitzicht neem je hetzelfde pad weer terug naar Queimadas. De wandeling is alles bij elkaar ongeveer 14 kilometer waarbij je iets minder dan honderd hoogtemeters moet overwinnen. Op normaal tempo ben je ongeveer vierenhalf uur aan het wandelen.

Ponta de São Lourenco

De wandeling naar de Casa do Sardinhais een unieke wandeling op Madeira. Deze wandeling loopt over het maanachtige landschap van de Ponta de São Lourenco, het meest oostelijk gelegen deel van Madeira. De wandeling start op de parkeerplaats Ponta do Buraco en loopt je via enkele uitzichtpunten naar de Casa do Sardinhais. Het pad kan behoorlijk rotsachtig zijn en je komt er meerdere steile trappen tegen. De uitzichten over de Atlantische Oceaan, de vele kleine scherpe rotspunten en de woeste kustlijn van de Ponta de São Lourenco zijn onvergetelijk. Op sommige punten heb je zelfs een prachtig uitzicht op zowel de noord- als de zuidzijde van Madeira.
De wandeling naar de Casa do Sardinhais en terug is ongeveer zevenenhalve kilometer lang en duurt gemiddeld tweeënhalf uur.

25 Fontes en de Risco waterval

Deze twee wandelingen starten beide bij het boswachtershuis bij Rabacal en kunnen hierdoor vrij gemakkelijk gecombineerd worden. De wandeling naar de 25 Fontes is ongeveer 7 kilometer lang en neemt je gedeeltelijk mee langs de levada des 25 Fontes. Het eindpunt van deze wandeling ligt in het keteldal, maar om hier te komen moet je meerdere gangen, trappen en een brug overwinnen. Eenmaal aangekomen in het keteldal volg je dezelfde weg terug langs de levada tot je op de splitsing bent aangekomen naar de Risco waterval. Vanaf hier is het nog ongeveer twee kilometer lopen naar de Risco waterval. Als je beide wandelingen combineert, heb je ongeveer elf kilometer afgelegd. Een wandeling die ongeveer drieënhalf uur in beslag zal nemen. Om bij het boswachtershuisje te komen kun je met een plaatselijk pendelbusje heen en weer. Je kunt deze extra kilometers vanaf de parkeerplaats natuurlijk ook lopen, maar dit is een vrij saaie asfaltweg.

Wandelingen met kinderen

Ben je van plan om te gaan wandelen op Madeira met kinderen, dan zijn er genoeg opties. Let wel goed op welke wandelingen je gaat lopen. Sommige van de wandelingen lopen namelijk langs steile kliffen en kennen grote hoogteverschillen. Dit zijn de wandelingen die je zeker met jongere kinderen wilt vermijden. Over het algemeen kun je stellen dat hoe hoger je komt, hoe uitdagender de wandelingen zijn. Een veilige optie is een levadawandeling deze hebben geringe hoogteverschillen en hebben meestal een goed pad naast de levada lopen. Neem voor je gaat lopen wel altijd goed de route door, want de ene levadawandeling is de andere niet. Zorg ook voor de kinderen voor wandelschoenen of anders voor schoenen die voldoende grip hebben. De rotsen kunnen door vocht en mos soms behoorlijk glad zijn.
Een leuke niet te lange wandeling met kinderen is de wandeling naar de Risco waterval of de 25 Fontes bij Rabacal. Je kunt dan wel het beste het busje nemen. Dit scheelt een aantal saaie kilometers.

Vervoer van en naar de wandelingen

Je zou denken dat een huurauto het makkelijkste vervoermiddel is om naar je wandelingen te gaan. Voor de meeste wandelingen is dit niet het geval. Het begin- en eindpunt ligt soms vele kilometers uit elkaar waardoor je gedwongen bent de hele route weer terug te lopen of een taxi of bus te nemen terug naar de auto. Vaak is het makkelijker om met de bus naar je wandeling te gaan. Bij het begin van de meeste wandelingen zijn er bushaltes te vinden. Is dit niet het geval dan kun je beter een taxi nemen. Bij het einde van de populairste wandelingen waar geen bushalte is staan de taxichauffeurs vaak al op de wandelaars te wachten.
Wil je zeker weten dat het helemaal goed komt met het vervoer dan kun je het beste meedoen aan een georganiseerde wandeling. In Funchal en in de meeste toeristische dorpen op het eiland zijn er verschillende maatschappijen te vinden die deze georganiseerde wandelingen. Zo biedt SNP georganiseerde wandelreizen aan naar Madeira. Tijdens de wandelreizen maak je wandelingen op de mooiste plaatsen van Madeira en verblijf je in goede pensions en luxe hotels.

vergelijk de verschillende SNP wandelreizen op Madeira