Vervoer op Madeira

Het vliegtuig is zonder twijfel de makkelijkste en meest gebruikelijke manier om op Madeira te komen. Eenmaal op Madeira aangekomen heb je de keuze uit verschillende vervoersmiddelen om het eiland te verkennen. Het leukste vervoermiddel is de kabelbaan tussen de hoofdstad Funchal en het hoger gelegen Monte. De goedkoopste manier om het eiland te zien is met de bus, maar het meeste van Madeira zie je als je een auto huurt en het binnenland intrekt. Voor degene die geen auto willen rijden op vakantie kan een taxi de uitkomst zijn.
In de haven van Madeira zijn het hele jaar door cruiseschepen te vinden. Het merendeel van de passagiers verblijven een dag in Funchal. Je kunt ervoor kiezen om in de hoofdstad te blijven of een auto te huren en het eiland verkennen.Autorijden op Madeira

Het autorijden op Madeira kan zelfs voor de meest ervaren chauffeur de eerste dagen als een behoorlijk uitdaging gezien worden. De vele smalle en vooral steile straten van Funchal kunnen soms voor behoorlijke zweethanden zorgen. Eenmaal buiten Funchal valt het erg mee. De wegen op Madeira zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit en breed genoeg voor twee auto’s. Op smallere wegen in de bergen moet je weleens wachten op tegemoetkomende verkeer, maar dat zijn uitzonderingen. Mocht dit gebeuren houdt er rekening mee dat stijgend verkeer voorrang heeft.
Er kunnen in de bergen van Madeira soms dikke pakken bewolking hangen of dichte mist. Pas hier je rijstijl en snelheid op aan. Soms heb je geluk en kan het voorkomen dat je naar een half uurtje door de wolken je ineens boven de wolken uitkomt en je een schitterend uitzicht hebt over de hoogste pieken van het eiland.
Wil je de bergen liever vermijden dan zijn er behoorlijk wat tunnels die je snel naar je plaats van bestemming kunnen brengen.

Huurauto

Wil je tijdens je vakantie op Madeira veel van het eiland zien dan is een huurauto een must. Om snel en gemakkelijk alle delen van het eiland te kunnen bezoeken kun je niet zonder huurauto. In de hoofdstad Funchal en de buiten gebieden van deze stad langs de kust en op het vliegveld van Madeira zijn er verschillende maatschappijen te vinden waar je voor één of meerdere dagen vrij gemakkelijk een auto kunt huren. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt en er geen extra onverwachte kosten gemaakt worden, boek dan je huurauto bij Sunnycars. Zij garanderen een all-inclusive prijs zonder bijkomende kosten.

Parkeren

In de meeste plaatsjes en in Funchal moet je betaald parkeren. De prijzen hiervan zijn niet te vergelijken met die in Nederland. In sommige dorpen kun je al voor dertig cent per uur parkeren. Alleen in Funchal zijn de prijzen te vergelijken met die in Nederland. Gemiddeld betaal je er ongeveer anderhalve euro per uur.
De inwoners van het eiland houden zich niet echt aan parkeervakken en parkeren soms hun auto’s midden op de doorgaande weg waardoor iedereen eromheen moet. Niemand kijkt hiervan op en stuurt zijn auto er zonder problemen omheen.

Taxi's

Heb je geen zin om zelf auto te rijden op Madeira dan is een taxi een hele goede optie. De taxi’s op Madeira zijn te herkennen aan de hun felgele kleur en de groene strepen erop. Bij zo goed als alle grote en bekende bezienswaardigheden op het eiland staan er lange rijen met taxi’s te wachten op nieuwe klanten. De prijzen van een taxi liggen lager dan dat wij in Nederland gewend zijn maar echt goedkoop is het niet. Vaak is het de makkelijkste manier om bij een start van een wandeling te komen. Zeker als deze wandeling een verschillend start- en eindpunt heeft.

Openbaar vervoer

De goedkoopste manier om op Madeira te reizen is met de bus. Voor ongeveer twee euro koop je een kaartje bij de buschauffeur en kun je naar alle uithoeken van het eiland reizen. In zo goed als alle plaatsen op het eiland, bij de start van de bekendste wandelingen en bij zo goed als alle bezienswaardigheden op het eiland zijn er bushaltes te vinden. Je moet alleen even uitzoeken welke lijnen je moet hebben en waar je moet overstappen.

Kabelbaan

Er zijn op Madeira verschillende kabelbanen te vinden. De bekendste en meest gebruikte bevindt zich in de hoofdstad Funchal. Deze kabelbaan brengt je vanaf de boulevard van Funchal naar het dorpje Monte. Je kunt hier de tropische tuinen bezoeken of de volgende kabelbaan nemen die je naar de botanische tuinen van Funchal brengt.
Verder zijn er kabelbanen te vinden in de plaatsen Santana, Cabo Girão, Quinta Grande, Caniço en Porto Moniz.

Hop-on Hop-off bus

Er zijn twee maatschappijen in Funchal die verschillende tours aanbieden in en rond de hoofdstad van Madeira. Beide maatschappijen rijden langs de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden in Funchal en degene die zich direct rondom de stad begeven.

Fietsen

Wie wil fietsen op Madeira zal moeten beschikken over een behoorlijk conditie, aangezien er werkelijk geen vlakke meter op het eiland te vinden is. De meeste bergwegen zijn behoorlijk steil met percentages die je normaal gesproken alleen ziet in de Giro of tijdens de Tour de France. Mede hierdoor zijn er, maar heel weinig fietsers en fietsverhuurbedrijven te vinden op Madeira. Wel zijn er meerdere bedrijven te vinden die downhill-tochten aanbieden. Je kunt er de speciale fietsen en de benodigde uitrusting huren.