Vakantie op Madeira

Madeira is een heerlijk eiland voor een actieve vakantie. Wie echter komt om alleen maar te relaxen en aan het zwembad te liggen doet zichzelf te kort. Het eiland heeft een prachtige natuur die erg divers is. De onbegroeide punten in het westen lijkt in niets op de weelderige valleien waar de levada’s door stromen. Wie de hoogste toppen van Madeira bezoekt, waant zichzelf op het dak van de wereld. En dat alles op een eiland wat maar 23 km breed is en 57 km lang. Wandelaars raken hier niet uitgewandeld, maar ook als je het liever wat rustiger aan doet, is er van alles te zien en te beleven. Prachtige botanische tuinen en mooie rustieke dorpjes.

Huur een auto en maak een tocht over het eiland. Madeira heeft veel weelderig groen, overal staan er bloemen in bloei. Vergeet vooral niet je raampje open te draaien en geniet van de heerlijke geuren van de verse kruiden die hier overal in het wild groeien. Bloemen die we alleen in onze tuinen kennen groeien hier in het wild langs de kant van de weg. Het groene karakter van Madeira heeft alles te maken met klimaat van het eiland. Het is hier het gehele jaar redelijk vochtig. Tot en met mei en vanaf september kan er met enige regelmaat een bui vallen. Vooral op de hoger gelegen delen merk je dit snel. Door de ligging in de oceaan en constante invloed van de zee wordt het ook nooit bloedheet en kun je er ook in de zomermaanden nog heerlijk wandelen. Het ontbreken van stranden en aanwezigheid van veel wandelpaden zorgen ervoor dat Madeira een bestemming is voor toeristen die houden van rust en natuur.

Een vakantie boeken naar Madeira

Wie op vakantie wil naar Madeira zal vaak uitkomen op een pakketreis. Vanuit Nederland vliegt alleen Transavia direct op Funchal. Alle andere luchtvaartmaatschappijen doen dit met een tussenstop in ofwel het Verenigd Koninkrijk of Portugal. Dit maakt je reistijd aanzienlijk langer. Wie rechtstreeks vliegt, is in 4 uur op Madeira. Met tussenstop kan dit oplopen tot wel 10 uur. Je kunt natuurlijk van de nood een deugd maken en je vakantie naar Madeira verlengen met een paar dagen Lissabon of Porto. Bijna alle grote reisaanbieders in Nederland bieden pakketreizen aan voor Madeira. Via Sunweb, D-reizen, Corendon en op Tui.nl zijn reizen te boeken. Let er bij het boeken in het voor seizoen op dat je aan de zuidkant van het eiland zit. Wie aan de noordkant van Madeira verblijft, heeft vaak veel slechter weer. Ook geldt dat de gebieden direct aan de kust vaak beter weer hebben dan de dorpen in het binnenland. Hier kan de mist en regen blijven hangen. Madeira is niet voor niets een groen eiland.

Voordelige vakanties op Madeira bij Tui.nl

Hotels en resorts

De meeste hotels en resorts op Madeira vind je in de hoofdstad Funchal. Het Lido gedeelte van de stad staat bijna in zijn geheel volgebouwd met hotels. Dit gedeelte vind je achter de haven met de cruise terminal. Zo is het oude centrum van de stad redelijk intact gebleven en niet volgebouwd met hoge hoteltorens. Ook in Canical zijn veel hotels te vinden. Dit is een wat kleiner plaatsje dichter bij het vliegveld. De meeste hotels op Madeira hebben een eigen zwembad. Ook al zijn ze aan de kust gelegen er is geen mogelijkheid om te zwemmen in de zee. Madeira heeft een vrij ruige kust met rotsen en geen natuurlijke zandstranden.

Vergelijk de hotels op Madeira op Trivago.nl

Wandelvakanties

De belangrijkste attractie van Madeira zijn de vele wandelwegen. Madeira is een wandeleiland bij uitstek. Dit zie je al in het vliegtuig aan het schoeisel van je medepassagiers. De natuur in Madeira is ook overweldigend mooi en ontzettend divers. Je kunt mooie wandelingen maken langs de verschillende levada’s. Hier is de natuur groen en vol bloemen. Ga je echter de hoge pieken op in de bergen dan ben je in een heel ander landschap. Wolkenflarden vliegen dan over je wandelpad, terwijl je uitkijkt over hoge ravijnen en prachtige rotsformaties. Aan de westkant van het eiland heb je weer een compleet ander landschap waarbij je over met gras en mos begroeide hellingen loopt. Wandelen op Madeira is ook voor iedereen goed te doen. De wandelingen in de bergen zijn pittig en hebben flink wat hoogtemeters om te overbruggen, maar de wandelingen langs de Levadas zijn vaak redelijk vlak en dus een stuk makkelijker. Er zijn wandelwegen voor een paar uurtjes, maar ook langere tochten die je de hele dag bezig houden. Het eiland is gewend aan de vele wandelaars en ook vervoer is er op berekend. Op plaatsen waar je niet met het openbaar vervoer kunt komen staan altijd wel taxi’s klaar om je naar het begin- of eindpunt van je wandeling te brengen.

Vergelijk de verschillende wandelreizen van SNP op Madeira

Madeira met kinderen

Hoewel Madeira niet echt bekend staat als bestemming voor gezinnen, kun je hier wel een hele leuke vakantie hebben met kinderen. Vooral kinderen die graag actief zijn kunnen hier hun lol op. Wandelen langs de levada’s is met kinderen erg leuk en spannend. Vooral als je met de zaklamp door donkere tunnels heen moet. Ook de wandelingen langs de hoge pieken zijn voor kinderen spannend. Echte waaghalzen kunnen zich hier in de zomer ook wagen aan canyoning.
In de oceaan rondom Funchal kun je dolfijnen en walvissen gaan spotten. (vooral in april en september zijn er de meeste walvissen en dolfijnen te zien). In Canical is een heel museum gewijd aan de walvis en de jacht hierop in het verleden.
In de hoofdstad Funchal zijn er verschillende activiteiten leuk voor kinderen. Ga met de kabelbaan naar boven naar Monte en kom met de Tobogan naar beneden. Deze rieten manden sleeën, glijden je zo’n 2 kilometer lang over de weg naar beneden. Erg leuk om met kinderen te doen.
In het oude stadsgedeelte van Funchal zijn overal straatkunstenaars aan het werk geweest. De huizen en deuren zijn allemaal prachtig beschilderd met kleurrijke afbeeldingen. Hier vind je ook de levendige markt met verschillende vissen en heel veel verschillende fruitsoorten.

Eten & drinken

De grote hoeveelheid toeristen op Madeira zorgt ook voor een grote verscheidenheid aan restaurants op het eiland. De sushibar, chinees restaurant en Italiaan zijn ook op Madeira te vinden. Het grootste deel van de restaurants serveert eten uit de keuken van Madeira. Vis vormt een groot deel van het menu op Madeira en dan vooral de zwarte degenvis. Voor de lunch kun je terecht in één van de vele snackbars die het eiland rijk is. Deze barretjes serveren verschillende broodjes van het typische Madeira brood, Bolo do Caco. Eventueel ook met een glaasje vers gemaakte Poncha erbij.

Strandvakanties

Een echte strandvakantie is Madeira niet mogelijk. Er zijn prachtige hotels met hele mooie zwembaden, maar mooie natuurlijke stranden vind je op Madeira niet. Alleen bij Calheta is een zandstrandje te vinden, maar dit valt niet te vergelijken met de mooie stranden in bijvoorbeeld de Portugese Algarve. Het nabijgelegen Porto Santo heeft wel echte zandstranden. Dit is met een veerboot in ongeveer 2 uur vanaf de haven van Madeira te bereiken.

Uitgaan

Wie op Madeira een bruisend uitgaansleven verwacht, zal teleurgesteld zijn. Madeira wordt vooral bezocht door wat oudere toeristen en dit is wel te merken. Geen swingende clubs, dampende discotheken of proppers die je hun kroeg in willen praten. Dit wil niet zeggen dat er geen gezelligheid te vinden is. Er zijn tal van leuke restaurants en wijnbarretjes te vinden. Ga je echter op vakantie om eens flink te stappen, dan is het verstandig om niet voor Madeira te kiezen. De meeste barretjes en restaurants vind je in het oude centrum van Funchal, in het lido-deel van Funchal, aan het strand van Calheta en in Caniço.

Winkelen

Ook Funchal en Madeira gaan met de tijd mee. Inmiddels zijn er in Funchal verschillende grote winkelcentra te vinden. Hier vind je de winkels van grote ketens zoals H&M en Zara. Vaak zijn deze malls tot laat in de avond geopend zodat je in de koelte kunt winkelen. In het oude centrum van de stad vind je meer leuke kleine boetiekjes met onbekendere merken. Ben je op zoek naar souvenirtjes dan zijn er verschillende zaken waar je aankopen kunt doen. Verschillende winkeltjes verkopen kant en rieten producten. Mandjes van riet en andere gevlochten producten zijn erg populair. In het dorpje Camacha vind je de grootse winkel van deze producten. Naast kant en riet zijn natuurlijk de wijnen van Madeira een geliefd souvenir. Bij de Blandy Wine Lodge en het Instituto Do Vinho Da Madeira kun je prachtige wijnen kopen.