Steden en dorpen op Madeira

Er zijn op Madeira behoorlijk wat kleine dorpen en gehuchten te vinden. De meeste bevinden zich direct aan de ruige kust van het eiland. Naast al deze kleine dorpen is er één grote stad op Madeira te vinden, Funchal. In deze stad woont ongeveer een derde van alle inwoners van het eiland. De meeste dorpen en gehuchten op Madeira zijn verbonden met elkaar via kleine bochtige weggetjes waardoor je behoorlijk lang aan het rijden kan zijn om van het ene naar het andere dorp te geraken. Ook op het eiland Porto Santo zijn er enkele kleine dorpen en gehuchten te vinden.Funchal

De stad Funchal is de grootste en belangrijkste stad van Madeira. Funchal is te vinden aan de zuidkust van het eiland. Het merendeel van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden op Madeira zijn te vinden in en om deze stad. Het is tevens de plaats waar het vliegveld en de belangrijkste cruisehaven van Madeira te vinden is. Dit zorgt ervoor dat Funchal het merendeel van de dagen gevuld is met toeristen die zich een weg aan het zoeken zijn door het prachtige historische centrum van de stad. Het historische deel van Funchal is te vinden tussen de boulevard en de hoger gelegen delen van de stad. Enkele bekende bezienswaardigheden in Funchal zijn het Museu de Arte Sacra, de Fortaleza de São Tiago, de Jardim Botânico die bereikbaar is via de kabelbaan, de Sé Kathedraal, de kleurrijke Mercado dos Lavrados en natuurlijk de The old Blandy Wine Lodge.
Er zijn in Funchal genoeg bezienswaardigheden en musea te vinden om jezelf één of meerdere dagen bezig te houden. Wil je er wat gaan eten ga dan naar de rua de Alfândega. In deze smalle straat zijn er behoorlijk wat leuke restaurantjes te vinden. Let in deze straat ook even op de prachtig versierde deuren.

Monte

Monte is na Funchal de drukstbezochte plaats op Madeira. Dit prachtige dorp ligt dan ook maar een ritje verwijderd in de kabelbaan van Funchal. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Madeira zijn te zien in Monte. De bekendste zijn Nossa Senhora do Monte en de daarbij horende trappen, De Monte Palace Tropical Gardens, het Parque do Monte en de Quinta Jardins do Imperador.
De bekendste attractie van het dorp is de Toboganbaan. Twee prachtig geklede heren met strohoed en speciale schoenen glijden toeristen in een mand van Monte naar Livramento. Deze in eerste instantie toeristisch aandoende glijbaan is een must tijdens je bezoek aan Monte en Madeira. De glijpartij zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Mede door al de prachtige tuinen en het historische centrum van het dorp hoort Monte tot de mooiste dorpjes van Madeira.

Santana

Santana is door de traditionele driehoekige huisjes; één van de bekendste en drukstbezochte plaatsen in het noordelijke deel van Madeira. Een groot deel van de georganiseerde excursies en uitstapjes naar dit deel van Madeira brengen een bezoek aan Santana. In het historische centrum naast het gemeentehuis zijn enkele van deze traditionele huizen, palheiros, te vinden. Hiervan is er nog maar één bewoond in de andere zijn winkeltjes te vinden waar poncha’s en andere typische producten voor Madeira verkocht worden. Wil je nog een paar echte palheiros zien dan moet je even een wandelingetje door het dorp maken en kom je nog een paar authentieke tegen. Deze zijn in de loop der jaren wel verder uitgebouwd en hebben vandaag de dag een eigen badkamer en wc. Het dorp beschikt verder over een klein compact centrum met enkele winkeltjes en restaurants.

Santa Cruz

Het dorpje Santa Cruz is te vinden aan de zuidkust van het eiland direct naast het Vliegveld van Madeira enkele kilometers ten oosten van Funchal. Het dorp lijkt met zijn prachtige boulevard, zijn indrukwekkende kathedraal, het kleine historische centrum en een kleurrijke markt nog het meest op een mini versie van de hoofdstad Funchal. Bijzonder is dat het een heel erg rustig dorpje is ondanks het feit dat het vliegveld van het eiland ernaast te vinden is. Santa Cruz is een leuke plaats voor een pitstop tijdens een tour over de oostzijde van Madeira. Loop ook even langs het schitterende gemeentehuis en de bijbehorende tuinen.

São Vicente

Het dorpje São Vicente is te vinden aan de noordzijde van Madeira. Het dorp ligt wat verscholen tussen de heuvels en doemt ineens op als je om een heuvel rijdt. Het kleine historische centrum van het dorpje is geliefd bij veel toeristen. Het merendeel van de winkeltjes en restaurants zijn dan ook gericht op de doelgroep. Het mooiste gebouw in het dorp is de kerk. De deuren van deze kerk zijn zo goed als altijd geopend en kun je gratis bezoeken.
De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp zijn echter de grotten van São Vicente. Deze grotten zijn lang geleden gevormd door de lava die Madeira vorm heeft gegeven. De grotten kunnen bezocht worden onder begeleiding van een gids.

Porto Moniz

Porto Moniz is het noordwestelijkst gelegen plaatsje op Madeira. Het dorp bestaat uit twee delen, een bedrijvig boerendorp hoog boven in de heuvels en toeristisch dorpje aan de kust. In dit deel zijn de beroemde baden van Porto Moniz te vinden. Deze bijzondere baden bieden je de mogelijkheid om in de Atlantische Oceaan te zwemmen zonder dat je last hebt van de enorme golven en stromingen die rond het eiland voorkomen. De baden zijn gemaakt tussen scherpe rotspunten dat het geheel nog iets spectaculairder maakt. Langs de boulevard van Porto Moniz zijn verschillende restaurants en snackbarretjes te vinden die bekend staan om hun uitstekende visgerechten.
Breng je een bezoek aan het dorpje met kinderen, dan mag je zeker het kleine, maar leuk aquarium van Porto Moritz zeker niet overslaan. Het bijbehorende educatief centrum kun je beter wel links laten liggen.

Calheta

Calheta is een prachtig dorpje in het zuidwestelijke deel van Madeira. In het dorp is nog één van de twee nog steeds in werking zijnde oude rietsuikermolens te vinden en het heeft een prachtige oude kerk. Deze is jammer genoeg niet altijd geopend voor het publiek. De suikerrietmolen is dit wel. Je kunt gratis een kijkje gaan nemen naar de oude machines en ketels die gebruikt worden voor het stoken van de typische lokale rum. Als je geluk hebt, kun je de oude molen zelfs nog in actie zien. In de fabriek is tevens een klein winkeltje waar je deze bijzondere drank in verschillende geuren en kleuren kunt kopen. De bekendste toepassing van deze rum is natuurlijk de poncha.
Langs de boulevard van Calheta zijn er verschillende restaurants en bars te vinden en enkele zandstranden.

Vila Baleira

Ondanks het feit dat Porto Santo voornamelijk bekend staat om zijn prachtige brede zandstranden zijn er op het eiland ook enkele prachtige dorpjes te vinden. De bekendste is Vila Baleira dan centraal op het eiland ligt. Het dorpje heeft een historisch centrum dat gevormd is rondom een plein. Op dit plein werden vroeger de misdadigers van het eiland bestraft en ten schande gebracht. Tegenwoordig zijn er op dit plein gezellige terrassen te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is het raadhuis met zijn dubbele trap.

Ponta da Pargo

Het dorpje Ponta de Pargo is te vinden in het meest westelijke gelegen puntje van Madeira. Op de uiterste punt van het eiland is de bekendste vuurtoren van het eiland te vinden. In de vuurtoren is een kleine tentoonstelling over de verschillende vuurtorens op het eiland te zien. Bij de vuurtoren kun je genieten van één van de mooiste zonsondergangen van het eiland. Verder zijn er in het dorp enkele indrukwekkende uitzichtpunten te vinden waarbij je uitkijkt over de ruige kliffen van Madeira.
Een andere bekende bezienswaardigheid in het dorp is de plaatselijke kerk die beschilderd is door een Belgische kunstenaar die al vele jaren in het dorp woont.

Camacha

Camacha is een klein dorpje in de heuvels in het oostelijke deel van Madeira. Het plaatsje is bij veel toeristen geliefd, omdat de voor Madeira zo typische vlechtwerk uit dit dorp komt. Aan het centrale plein van het dorp is een grote winkel te vinden waar je het vlechtwerk in alle soorten en maten kunt kopen. Wil je zien hoe het vlechtwerk gemaakt wordt dan breng je een bezoekje aan de kelder, want hier bevindt zich de fabriek van de winkel. In de fabriek kun je zien hoe de traditionele manden gevlochten worden.
Op het plein is tevens een plaquette te zien waarop staat dat in 1875 in Camacha de eerste voetbalwedstrijd op Madeira is gehouden.

Porto da Cruz

Porto Da Cruz is een klein dorpje in het noordoostelijke deel van Madeira. Het dorp is met name bekend om zijn suikerrietmolen. Deze molen kan anders dan de molen in Calheta niet bezocht worden. Wel is het mogelijk om de bar/slijterij naast de molen te bezoeken en er de lokale rum te kopen. Natuurlijk wordt hier ook de overheerlijke poncha verkocht. Het dorp beschikt verder over een mooi plein met enkele terrassen en een groot kiezelstrand. Kijk vooral even naar één van de huizen die aan het water staan, want hier zijn alle gejutte boeien opgehangen. Dit zorgt voor een feestelijke uitstraling.

Caniço de Baixo

Caniço de Baixo is een typisch vakantiedorp waar vooral hotels en appartementencomplexen te vinden zijn. Bij het dorp is het strand Praia dos Reis Magos te vinden. Dit strand staat bekend als één van de mooiste van Madeira. Wie liever zwemt in een zwembad in de buurt van de Atlantische Oceaan kan een bezoekje brengen een het Galomar Lido. Een bekende bezienswaardigheid in het dorp is de achttiende-eeuwse barokke Matriz kerk.

Jardim do Mar

Het dorpje Jardim do Mar hoort tot de mooiste dorpen van Madeira. Het centrum van het dorp bestaat uit een wirwar van kleine straatjes die soms steil hun weg naar beneden zoeken of via straatjes op een klein pleintje opkomen. Een wandeling door Jardim do Mar voelt hierdoor aan alsof je in een middeleeuws dorp bent terechtgekomen. Kijk goed om je heen, want soms wordt je tussen de huizen door getrakteerd op een schitterend vergezicht langs de steile kliffen rondom het dorpje. In de zomermaanden is Jardim do Mar een geliefde surfspot.

Ponta do Sol

Ponta do Sol is een klein dorp aan de westkust van Madeira. Het dorp is bekend om zijn prachtige strand. Dit strand staat bekend om zijn prachtige zonsondergangen. Een andere bekende bezienswaardigheid in het dorp is de kerk Senhora da Luz. Deze vijftiende-eeuwse kerk is één van de oudste op het eiland. Het bijzondere knoopplafond stamt uit de zestiende eeuw.