Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Madeira is het handig om er al het één en ander over het eiland op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van het eiland en welke bezienswaardigheden je per se wilt zien en welke niet. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Madeira in één vakantie te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt dat je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning. Hou er wel rekening mee dat de afstanden op het eiland op de kaart klein lijken, maar door de grote hoogteverschillen en de vele bochtige wegen duren de auto- of busritjes behoorlijk wat langer dan dat je zou verwachten.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Benieuwd naar de actuele reisrestricties op Madeira en de rest van Portugal? Reisorganisatie TUI heeft de actuele informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Madeira

Wil je een vakantie boeken naar Madeira? Kijk dan zeker even naar de Madeira vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Madeira aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Madeira vakantie boeken bij TUI betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Madeira vakanties op TUI.nl

Douane en documenten

Portugal hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen ze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Portugal dezelfde stekkers als in Nederland.

Drinkwater

Het drinkwater op Madeira is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je toch je twijfels erover, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt. Mensen die snel maag- of darmklachten hebben doen er verstandig aan om alleen flessenwater te drinken om problemen te voorkomen. Tandenpoetsen of koffie en thee zetten kan zonder problemen met het kraanwater op Madeira. Het water heeft wel een lichte chloorsmaak.

Drugs

Het bezitten van softdrugs voor persoonlijk gebruik of het gebruiken ervan is niet strafbaar in Portugal, maar inwoners van Portugal kunnen wel verplicht worden tot het volgen van een rehabilitatie- of een ontwenningscursus. De hoeveelheid drugs die je op zak mag hebben verschilt per drugs. Voor cannabis is dit bijvoorbeeld 25 gram en voor hasj is dit 5 gram. Het verkopen en vervoeren van drugs is er weer wel verboden.

Feestdagen

Er zijn op Madeira enkele nationale feestdagen, in het meeste gevallen gelden deze feestdagen voor heel Portugal, maar sommige specifieke feestdagen worden alleen op Madeira gevierd. Op de nationale feestdagen zullen de meeste overheidsinstanties gesloten zijn. Daarnaast zal een groot deel van de musea en winkels ook hun deuren gesloten houden. Andere winkels, restaurants en bars zullen juist weer wel geopend zijn. Je kunt het beste vooraf controleren of de bezienswaardigheden, musea of winkels die je wilt bezoeken op deze dag geopend zijn.

De nationale feestdagen op Madeira zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
25 april: Dag van de Revolutie
1 mei: Dag van de Arbeid
10 juni: Dag van Portugal
1 juli: Dag van Madeira
15 augustus: Maria Hemelvaartsdag
1 november: Allerheiligen
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis
26 december: Kerstmis

Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen. De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Geld

Op Madeira en in de rest van Portugal betaal je net als in Nederland met de Euro. De prijzen voor de meeste producten liggen op Madeira liggen lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Met name de prijzen in de bars en restaurants liggen een behoorlijk stuk lager.
Er zijn verdeeld op het eiland tal van pinautomaten te vinden waar je gewoon met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. Zorg er altijd voor dat je genoeg cash op zak hebt, aangezien je niet overal met een pinpas of een creditcard kunt betalen. De meeste pinautomaten zijn natuurlijk te vinden in de hoofdstad Funchal. In de andere plaatsen en dorpen zal je soms wat beter moeten zoeken of in een dorp verderop moeten kijken. Creditcards worden op de meeste plaatsen zonder problemen geaccepteerd.

Telefoon en internet

De dekking voor je mobiele telefoon is op de meeste op Madeira goed tot uitstekend. Op sommige plaatsen op het eiland wil de 3G verbinding nog wel eens wegvallen, maar op de meeste plekken heb je een stabiele 4G of 3G verbinding die qua snelheid niets te wensen overlaat.
De meeste hotels, restaurants en bars bieden gratis wifi aan, al dan niet versleuteld met een wachtwoord. Dit wachtwoord is vaak ergens op de menukaart of op een andere duidelijk plaats te vinden. Is dit niet het geval vraag er dan even om. Madeira hoort net als de rest van Portugal tot Europa dus je betaald er geen extra roamingkosten. Je kunt dus zonder al te veel bijkomende kosten op het internet surfen.

Taal

Op Madeira wordt Portugees gesproken al klinkt het Portugees op Madeira wel iets anders als in de rest van Portugal. Dit komt met name door de vele invloeden waar Madeira gedurende de afgelopen eeuwen mee te maken heeft gehad. Zo wordt de gesproken taal op Madeira beïnvloed door het Braziliaans-Portugees, het Spaans en het Engels.
Het Portugees is verwant aan het Latijn en heeft behoorlijk wat raakvlakken met het Spaans, maar is een duidelijke op zichzelf staande taal. Het Portugees is voor veel inwoners van Madeira de enige taal die ze spreken; al merk je dat de jongeren en mensen die in de horeca werken steeds meer vreemde talen gaan beheersen. Veel van hen spreken redelijk tot goed Engels of Spaans en soms zelfs Frans of Duits.

Openingstijden

De meeste winkels op Madeira zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 19:00. Andere zijn weer zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 23:00. Kleinere winkels hebben vaak een middagsluiting van 13:00 tot 15:00, maar ook dit kan per winkel en wijk verschillen.

Tijdsverschil

Op Madeira is het één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar hetzelfde is.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Portugal is net als in Nederland 112. Dit nummer geldt voor alle hulpdiensten. De operator zal in het Portugees opnemen maar als je langzaam in het Engels antwoordt zal je verder geholpen worden in het Engels.

Veiligheid

Madeira is een veilig eiland. Net als op iedere plaats ter wereld moet je op drukkere plaatsen en in de stad Funchal er wel rekening mee houden dat er gauwdieven of zakkenrollers kunnen rondlopen.
De zee rondom Madeira kan behoorlijk onstuimig zijn het is dan zeker op dagen dat de wind wat harder waait niet verstandig om in de zee te zwemmen. De vele onderstromingen kunnen ervoor zorgen dat zelfs de meest geoefende zwemmer in de problemen kan komen. Wil je in de zee zwemmen dan kun je het beste een tripje naar Porto Santo maken.
De wegen op Madeira zijn smal en bochtig voorzichtigheid is dan ook geboden. Stel je in het verkeer op Madeira defensief op. Zo geef je de inwoners van het eiland die dit gewend zijn de ruimte en kun je zelf veilig alle delen van het eiland bereiken.