Bezienswaardigheden op Madeira

Er zijn op Madeira behoorlijk wat bezienswaardigheden, bijzondere plaatsen en musea te vinden. Het merendeel van de musea en bezienswaardigheden kom je tegen in de hoofdstad Funchal, maar ook in de andere dorpen en plaatsen op het eiland kom je van alles tegen. Tijdens een autorit over het eiland zul je meerdere malen verrast worden door de prachtige natuur of, omdat je ineens oog in oog staat met een prachtige kerk.
Het is vooral de prachtige natuur waarvoor veel toeristen een bezoek brengen aan Madeira. Ondanks dat Madeira een klein eiland is verschillen de vergezichten behoorlijk waardoor je iedere keer weer op een nieuw soort landschap wordt getrakteerd.Museu de Arte Sacra

Het museum voor heilige kunst van Madeira is te vinden in het historische deel van de hoofdstad Funchal. In het museum zijn enkele schatten uit verschillende kerken en kathedralen van Madeira te vinden. Het belangrijkste en meest indrukwekkende deel van de collectie bestaat echter uit verschillende religieuze schilderijen van Vlaamse meesters. Het kleurgebruik en de manier van schilderen van deze schilders is zeer herkenbaar. Naast de schilderijen zijn er ook enkele beeldhouwwerken uit deze periode in het museum te vinden.

De grotten van São Vincente

Bij het plaatsje São Vincente in het noordelijke deel van Madeira zijn de grotten van São Vincente te vinden. Deze grotten zijn anders dan de meeste grotten niet gevormd door water wat er eeuwenlang doorheen heeft gestroomd, maar door lavastromen tijdens de vorming van het eiland. Hierdoor hebben de grotten van São Vincente een andere uitstraling dan de meeste andere grotten op het Europese vaste land. De grotten zijn uitsluitend te bezoeken onder begeleiding van een gids. Een wandeling door de grotten duurt ongeveer een half uurtje en daarna kun je nog een bezoek brengen aan het vulkanisch centrum.

Fortaleza de São Tiago

Het Fortaleza de São Tiago is te vinden in de stad Funchal aan het einde van de boulevard. Het is oude fort is één van de meest in het oog springende gebouwen aan de boulevard van Funchal. Niet, omdat het fort nu zo bijzonder mooi is, maar omdat het helemaal geel geverfd is. Tegen een kleine entreeprijs is het mogelijk om het fort te bezoeken. Vanaf de oude muren van het fort heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de delen van de oude binnenstad van Funchal. In het fort zijn verder enkele ruimtes ingericht als expositieruimte. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien van lokale kunstenaars.

Jardim Botânico da Madeira

De Jardim Botânico is de bekendste en drukst bezochte tuin op Madeira. Een bezoek aan de Jardim Botânico staat bij de meeste toeristen hoog op hun verlanglijstje. In de tuinen zijn ongeveer drieduizend plantensoorten te bewonderen waarvan er vierhonderd inheems zijn. De tuinen zijn opgedeeld in verschillende onderdelen, zo is er een grote cactustuin, een tuin met typische planten uit Madeira en natuurlijk de bekende patroontuin met uitzicht op de stad Funchal. Bij de Jardim Botânico da Madeira is ook een papegaaienpark, maar dat is helaas niet altijd geopend voor het publiek. In het oude paleis wat in het park staat is een klein museum voor natuurwetenschappen te vinden. Dit museumpje stelt niet al teveel voor, maar is leuk voor een kort bezoek.

Sé Kathedraal

De Sé Kathedraal van Funchal is het belangrijkste religieuze gebouw op Madeira. De kathedraal ziet er aan de buitenzijde uit als een vrij sobere kerk, maar eenmaal binnen vervaagt dit beeld gelijk. De binnenzijde van de kathedraal is rijkelijk versierd met indrukwekkende portalen en ingewikkelde knoopplafonds. De bouw van de kathedraal startte aan het einde vijftiende eeuw en werd in het begin van de zestiende eeuw voltooid.
Het knoopplafond van de kathedraal wordt gezien als één van de mooiste van Portugal en is volgens de experts te vergelijken met de plafonds die in Sintra te vinden zijn. De kathedraal is nog steeds in gebruik als gebedshuis. Het wordt dan ook niet gewaardeerd dat je als toerist tijdens de mis een bezoek brengt aan de kathedraal.

Mercado dos Lavrados

De Mercado dos Lavrados is de kleurrijke markt van Madeira in de hoofdstad Funchal. De markt staat erom bekend dat je er alles mag proeven. Van de vele gedroogde fruitsoorten, tot het verse fruit en de vele soorten noten die er verkocht worden, alles mag geproefd worden. Natuurlijk proberen de lokale verkopers na het proeven je het één en ander te verkopen, maar niets is verplicht. De prijs van de meeste producten ligt op de Mercado dos Lavrados wel iets hoger dan op de meeste andere markten. Al dat proeven moet natuurlijk ergens van betaald worden. Naast de groente- en fruitmarkt is de vismarkt van Funchal te vinden. Op deze vismarkt kom je de voor Madeira zo typische zwarte degenvis, tonijnen en lapas tegen.

Museu Cristiano Ronaldo

Nog voordat het vliegveld van Madeira naar de beroemdste inwoner en één van de beste voetballers ter wereld vernoemd werd was er op het eiland al het Museu Cristiano Ronaldo te vinden. In het museum zijn de verschillende prijzen die de voetballer heeft gewonnen te zien. Denk hierbij aan zijn gouden schoenen, de Ballon d’Or en de vele prijzen die hij met zijn clubs heeft gehaald. Een aantal van deze trofeeën zijn replica’s, maar andere zijn geschonken door de voetballer zelf en zijn dus echt. Naast de trofeeën kun je een deel van de fanmail van Cristiano Ronaldo bekijken en een interactieve tijdlijn van zijn carrière. De echte fans kunnen zelfs met hun idool op de foto. Dit is wel met augmented reality, maar dat mag de pret niet drukken.
Het Museu Cristiano Ronaldo is te vinden aan de boulevard van Funchal.

Pico do Arieiro

Bovenop de Pico do Arieiro begint één van de mooiste en meest uitdagende wandelingen van Madeira. Naast deze fantastische wandeling kun je er ook als minder getrainde wandelaar genieten van een waanzinnig uitzicht. De Pico do Arieiro is met 1818 meter de op twee na hoogste berg van Madeira. De piek is vrij gemakkelijk te bereiken met de auto en op het hoogste punt is een groot parkeerterrein. Er zijn hier naast het uitzichtpunt meerdere winkeltjes, een weerstation en een restaurant te vinden. Om van het uitzicht op de Pico do Arieiro te kunnen genieten moet je wel wat geluk hebben aangezien de toppen een groot deel van het jaar bedekt zijn onder een wolkendek. Tijdens je rit naar het uitzichtpunt kom je langs het ecologisch park en één van de weinige overgebleven ijshuizen op Madeira.

Curral das Freiras

De Curral das Freiras is één van de mooiste natuurgebieden van Madeira. Het gebied ligt verscholen in de binnenlanden van het eiland. In vroeger dagen werd het dal gebruikt door de nonnen van het Santa Clara klooster als schuilplaats als het eiland werd aangevallen door piraten. De naam Curral das Freiras betekent letterlijk schuilplaats van de nonnen. Het dorp dat vandaag de dag in deze kloof te vinden is draagt dezelfde naam. Het dal staat bekend om zijn prachtige vergezichten, zijn bijzondere natuur en de dichtbegroeide kastanjebossen. Het dal en het dorp zijn lange tijd alleen via een wandelpad te bereiken geweest. Vandaag de dag kun je beide vrij gemakkelijk bereiken via een tunnel.

The Old Blandy Wine Lodge

Wil je meer weten over het bekendste exportproduct van Madeira dan moet je een bezoek brengen aan de old Blandy Wine Lodge. Dit is één van de oudste en grootste producenten van Madeirawijn op het eiland. Je kunt kiezen uit drie verschillende tours waarbij je een aantal delen van het oude wijnhuis aandoet. Zo breng je een bezoek aan de opslagzolder waar de Madeira uit verschillende jaren is opgeslagen. Anders dan bij de meeste wijn en versterkte wijnen wordt de Madeira niet in kelders opgeslagen, maar op zolders. Deze warmere omgeving zou de smaak ten goede komen. Tijdens je tour door de “Old Blandy Wine Lodge” kom je alles te weten over deze versterkte wijn en de familie die het bedrijf heeft opgezet. De rondleiding sluit je natuurlijk af met een kleine proeverij.

Museu da Quinta das Cruzes

Op de plaats waar vandaag de dag het Museu da Quinta das Cruzes is gevestigd, was vroeger een landhuis te vinden van één van de eerste kolonisten die zich op Madeira vestigden. Deze kolonisten lieten hun huizen wat hoger op de heuvels bouwen zodat ze aanvallen van piraten snel zagen aankomen. Tegenwoordig is het Museu da Quinta das Cruzes één van de belangrijkste musea van Madeira. In het museum is een indrukwekkende collectie met decoratieve kunst te vinden. Rondom het museum is een archeologisch park dat dienstdoet als openlucht museum.
Om het museum te kunnen bezoeken moet je wel een behoorlijk steile straat bedwingen.

Quinta do Palheiro Ferreiro

De tuinen van de Quinta do Palheiro Ferreiro worden door velen gezien als de mooiste tuinen van Madeira. De tuinen stammen uit de zeventiende eeuw. Indertijd liet Sir John Burton Blandy, van het madeirahuis Blandy’s hier een villa bouwen en het grondplan voor de huidige tuinen ontwerpen. Door de Engelse achtergrond van Sir John Burton Blandy voelen de tuinen erg Engels aan, de vormgeving en het gebruik van de bloemen en planten zijn typisch voor deze periode. Midden in de tuinen is een theehuisje te vinden waar je heerlijk zelfgemaakt gebak kunt krijgen. Enkele hoogtepunten van de tuin zijn de beektuin, de verzonken tuin, de Jardim Senhora en de Ribeiro do Inferno.

Cabo Girao

De Cabo Girao is de hoogste zee klif van Europa en de één na hoogste ter wereld. Vanaf het glazen plateau kijk je ongeveer 580 meter de diepte in. Door de glazen vloer is deze bezienswaardigheid minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. De klif kun je vrij gemakkelijk zelf bezoeken met een huurauto of met de bus. Een bezoek aan de Cabo Girao is vaak onderdeel van een tour langs het westelijke deel van het eiland. Rondom de ingang van het pad naar de klif zijn er verschillende toeristische winkeltjes en een restaurant te vinden.

Monte Palace Tropical Garden

De Tropische Tuinen van Monte zijn na de Jardim Botânico de bekendste en drukstbezochte tuinen van Madeira. De tropische tuinen van Monte liggen direct naast het bovenstation van de kabelbaan en zijn dus vrij gemakkelijk te bereiken vanuit Funchal. De tuinen liggen rondom het Monte Palace, een achttiende-eeuwse villa die jammer genoeg niet geopend is voor het publiek. In de tuinen zijn naast de typische Madeirese flora, bloemen en planten uit de hele wereld te vinden. Zo is er een Japanse tuin, kom je er Mexicaanse olifantspoten tegen en staan er eeuwenoude olijfbomen. Een van de bekendste onderdelen van de tuin is het prachtige zwanenmeer. De tuinen en terrassen van de Monte Palace Tropical Garden zijn rijkelijk versierd met lambriseringen van kleurrijke tegels.

Museu da Baleia

Het museum da Baleia is een groot museum over de walvisvaart in het plaatsje Machico, een dorp dat vroeger bekend stond om zijn walvisvaart. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de walvisvaart op Madeira. In het museum zijn de boten en werktuigen te zien die de walvisvaarders in de vorige eeuw gebruikten. Ook zijn er verschillende botten en opgezette walvissen en potvissen te zien. Het museum geeft een eerlijk beeld van de leefomstandigheden van de walvisvaarder en de barre omstandigheden waarin ze moesten werken. Vreemd is wel dat er nergens iets terug te vinden is over de gevolgen die deze walvisvaart heeft gehad op de walvispopulatie. Het museum da Baleia is met name een leuke bezienswaardigheid om met kinderen te bezoeken.

Igreja do Colégio

De Igreja do Colégio is de jezuïetenkerk van Funchal. De kerk is te vinden aan het Praça de município. De gebouwen rondom de kerk die vroeger het klooster vormden zijn tegenwoordig onderdeel van de universiteit van Madeira. De kerk is net als de kathedraal van Funchal rijkelijk versierd met gouden ornamenten. De kerk kan gratis bezocht worden, maar wil je de toren beklimmen dan wordt er om een donatie van één euro gevraagd. Vanaf één van de torens van de Igreja do Colégio heb je een schitterend uitzicht over het historische deel van de stad Funchal.